Summering av året 2011

I dag är det Nyårsafton! :) Gott Nytt År allihopa! Hoppas alla får en god fortsättning. I dag så ska vi upp och kika vid huset vad snickarna har gjort, de börjar nog bli klara med det sista nu tror jag. De har inte varit där på ca 1 vecka då de var tvugna att ta emot ett annat hus dagarna innan jul som en annan familj skulle börja bygga. Men i går var de åter på plats. Så i dag följer Herr systemkamera med.

Ja tänkt att snart är det 2012 också. Hur ska ni fira in det nya året? Vi ska i alla fall äta god mat med vänner, ha det trevligt och sedan ska pojkarna fyra av fyverkeriet vi har köpt tillsammans. Vi gjorde som förra året och samlade in en summa per par och sedan köpte vi fyrverkeriet och mat gemensamt. Det kommer bli trevligt!

Ja vad har hänt det här året då? Jag vet att i mellandagarna 2010 så sa jag till Simon att jag verkligen började bli trött på att bo i lägenhet och jag vill ha ett hus så jag kunde få pilla med rabatter, plantera blommor, kunna ligga ute på min egen tomt och sola, grilla på altanen, duscha mitt i natten utan att störa grannar, spela hög musik när man vill, välja själv när jag vill kratta löven och inte få ett brev i postlådan när någon annan tyckte det vara dags. Ha en garageuppfart som man bara kan ställa bilen på utan att behöva åka och leta efter parkering på datumparkering ja, som ni vet finns det så många fördelar med att bo i ett hus. Självklart finns det nackdelar också som snöskottning, gräsklippning etc men det hör ju till och det är det värt. Sedan är jag själv uppvuxen i ett hus och jag vill inte att mina barn ska växa upp i en liten lägenhet där de måste gå till en lekpark för kunna leka. Självklart är det inga fel alls med att bo i lägenhet och ha barn det är många som har det så och alla ska få göra så som dom vill. Men just jag, jag vill att mina kommande barn ska växa upp i ett hus.


I alla fall, Simon tyckte också att det skulle vara roligt med ett eget hus, vi diskuterade inte så mycket hur vi ville bo just då utan vi sa att i början av året kan vi börja kika lite. Vi började kika runt på hemnet och titta på det ena och det andra, men vi hade också börjat fundera på att bygga ett eget hus så vi tittade igenom lite huskataloger och hittade ett hus vi gillade och kontaktade säljaren för en offert. Det huset vi hittade var ett Hus ifrån Älvsbyhus som heter Tyr. Några dagar senare så dök det upp ett brev med en kalkyl och massa papper om golv, vattenblandare, dörrar etc. Vi kikade igenom kalkylen och så men jag var lite osäker utan tyckte nog att det var bekvämast att köpa ett hus. Simon och andra sidan han ville välja sitt hus själv och bygga det. Vi la kalkylen åt sidan då vi hade några visningar vi skulle gå på. Vi gick på flera visningar och för varje visning vi gick på kände vi att vi aldrig skulle hitta ett hus vi ville ha då Simon hade sina krav om hur saker skulle vara i ett hus och jag mina och husen vi var och tittade på stämde aldrig överens. Det kändes helt enkelt inte rätt. Till slut så på sista visningen vi var på så hittade vi ett hus som vi både gillade, visst det var köksbyte etc som gällde men det går ju att fixa. Vi gick in i budgivningen och vi hade i förväg sagt vad vi max kunde tänka oss att ge med tanke på den renovering som krävdes men det gick upp väldigt mycket mer än så! Detta kändes så trist och det var spiken i kistan för mig, då hade Juni precis börjat. Då sa jag till Simon att jag inte ville gå på några mer visningar då vi ändå inte kommer hitta ett hus som vi vill ha. Då kändes det som att vi aldrig skulle få ett hus, det var tungt. 

Ett par veckor senare tyckte dock min bror att vi kunde titta igenom kalkylen ifrån Älvsbyhus som vi hade låtit ligga i ett par månader. Han tyckte att varför inte skicka in en ansökan till banken om byggkreditiv för att bygga ett nytt hus, får vi avslag är det ju bara att börja leta hus igen då vi kände för det. Så vi tänkte varför inte. Vi skrev under papprena och skickade in dem till banken. Jag blev några dagar senare uppringt av en kvinna från banken som sa att vi hade fått byggkreditivet beviljat! Jag trodde knappt mina ögon, vilken lycka! Vi skulle få bygga vårt eget hus! Jag ringde Simon fort som attan för att berätta och han blev lika glad som jag.

Nu så gick allt väldigt fort vi var tvungen att bestämma oss om vi skulle bygga eller ej, vi behövde i sådana fall en tomt etc. Simon tyckte direkt att vi skulle bygga, så jag gick med på det om han lovade att hålla i de flesta trådarna med bygget vilket han skulle göra. Så då var det tomten kvar då. Vi åkte och kikade i Slättaskogen för att vi båda gärna skulle bo där, vid den tidpunkten så såg allt ut så här:

Det var alltså ett kalhygge så man fick räkna pinnar då de satt små pinnar vid varje tomt för att hitta rätt. Och när vi såg den här tomten kände vi direkt att den här vill vi ha och det bästa av allt var att i alla fall jag och Simon tyckte att det var den allra bästa av allihopa. Vid det laget var vi tacksamma att vi ställde oss i tomtkön så tidigt som vi gjorde. Om jag inte minnst fel så var vi 19 och 21 år gamla. Så vi ringde till Falu Kommun och tingade tomten så då hade vi ett par dagar på oss att bestämma oss. Jag hade semester och Simon var ledig en vecka så vi funderade och kom fram till att vi skulle ha tomten. Dock var tomten vi ville ha dyrare än de andra som var lediga men den var så mycket bättre då den var några ca 400 kvadrat större än de andra som ej var tingade och den var jämn och fin. Vi ringde till Falu Kommun och sa att vi bestämt oss för tomten och samma dag så hade vi bestämt träff med en av Älvsbyhus säljare i deras visningshus i Sandviken. Jag minns att det var jätte härligt väder den dagen. Väl i Sandviken så träffade vi säljaren som var väldigt trevlig och vi gick igenom allt hur ett husbygge lite kort gick till, vilka tillbehör man kunde välja och vilka tillbehör han tyckte man skulle välja och lite sådant. Sedan fick vi gå runt och titta i huset och se lite golv, hur köket såg ut, tvättstuga etc.

Vi bestämde oss på plats för att skriva på kontraktet för att ställa oss i en så kallad huskö. Man får en plats i en kö sedan blir det till slut din tur och då är det dags att börja bygga huset! Vi skrev under alla papper, tittade på vår ritning på tomten hur det skulle vara bra att placera huset och vi kom fram till att 15 meter från gatan skulle bli perfekt.

Några dagar senare fick vi nybyggnadskartan från kommunen och vi skickade en kopia till säljaren som då skickade den vidare upp till Älvsbyn för ritning då huset skulle ritas in på kartan och alla bygglovshandlingar skulle fixas.

Någon vecka senare dök en rejäl lunta upp i vår brevlåda vilket var vårt bygglov. Vi lämnade det till Kommunen dagen efter och vi hade då läst igenom och skrivit under allt. Som vanligt när det är kommunen fick man vara som en blåslampa i rumpan på dem och några månader senare var bygglovet beviljat. Jag började bli orolig att vi inte skulle kunna ta emot huset då vi skulle eftersom kommunen drog ut så väldigt på att bevilja bygglovet. Men när vi kollade runt så visade det sig att de sakerna vår handläggare krävde hade han inte ens rätt till att neka ett bygglov för eftersom man inte behövde visa dessa papper förrän vid byggsamrådet. Då Simon ringde upp honom och gav han lite smisk så gav han med sig att det faktiskt var så och vi fick vårt bygglov beviljat. Va fan gör man så för? I alla fall vi fick bygglovet beviljat vilket var lättande. Och de papper han hade krävt innan hade vi så klart med oss till byggsamrådet. De papper han ville ha var bevis på att det fanns en byggfelförsäkring och att huset för försäkrat. Men så klart kan man inte försäkra ett hus innan man ens har fått bygglov till det?! Då står man ju med försäkringar på ett hus som inte existerar och som man inte kommer kunna bygga för man fått avslag på bygglov? Helt sjukt. I alla fall. Försäkringarna tecknades så klart direkt och vi kunde uppvisa papprena han ville ha vid byggsamrådet.

Vi hade ju även en bostadsrätt vi var tvungen att sälja så vi tog även kontakt med en mäklare direkt vi bestämt oss för att bygga. De var och fotade, skrev annons och vips så var vår lägenhet ute på hemnet! Det kändes lite märkligt faktiskt. Vårt älskade hem skulle säljas. Vi visste ju att vi sålde för något bättre. Dagarna efter vi skrivit papprena med den nya ägaren så åkte vi en vecka till Rhodos för sol och bad. Det var skönt att veta att försäljningen var klar innan semestern.

När vi kom hem från semestern var det dags att lägga fabriksordern som det heter. Där man fyller i exakt vad man vill utrusta huset med och hur man vill ha det, om något ska bort eller något läggas till etc. Vi satt där och var lite fundersamma hur f*n vi skulle göra. Skulle vi ta allt vi ville ha? Skulle vi begränsa oss? Min bror kollade på ritningarna för vi hade inte koll på hur många säkringar extra vi skulle välja i elcentralen eller om några tomrör skulle väljas till etc. Så han kikade på det och vi kom fram till allt gällande elen. Han gav oss rådet att ta allt vi ville ha för att vi annars skulle ångra oss. Så vi funderade ytterligare några timmar hemma då vi hade 2 dagar på oss med fabriksordern och vi kom fram till att vi väljer allt vi vill ha. Vi vill inte ångra oss i efterhand.

Sedan var det dags för tapetval, golvval, våtrumsmattor och våtrumtapeter. Där förhandlade vi lite sinsemellan jag och Simon. Simon hittade en mintgrön våtrumstapet han ville ha. Jag tyckte den var okej men jag ville absolut inte ha den i ett badrum så jag sa att han kunde få den i tvättstugan om han ville. Det gick han med på. Sedan valde vi något neutralare färger i badrummen. Sedan ville Simon ha en fondtapet som såg ut som en uppritad stad i sovrummet detta ville inte jag. Jag hade en vision om att vårt sovrum skulle bli lantligt och romantiskt och om man då fläskar upp en fondtapet på en uppmålad (animerad) stad hur lantligt är det? Yeah right. Mitt förslag var att han kunde få den på den längsta väggen i vardagsrummet om jag fick en romantiskt fondtapet i sovrummet. Vilket han tyckte var ännu bättre. Alla de andra rummen var vi överens om vad vi skulle ha. Sedan var det golvet. Ek eller Ask var det vi funderade över. Simon tyckte Ask, jag visste inte vad jag tyckte då jag aldrig sett Ask på riktigt men jag hade ju sett Ek, men jag visste inte om jag ville ha Ek. Så valet föll på Ask och det är vi verkligen nöjda med i dag!

Sedan i Oktober var det dags. Då skulle flyttlasset gå och vi flyttade första helgen i Oktober, jag som är sådan lipsill började så klart att gråta då det kändes så jobbigt att flytta ifrån ett hem som jag verkligen tyckte om! Till en ful och liten hyresrätt i Herrhagen.. Det blev en 2:a på 67 kvadrat som vi skulle bo i tillfälligt i 3 månader. Den dagen var verkligen tung! Men vi hoppades på att det skulle gå fort.

Sedan 1 Oktober tog vi även över vår tomt från kommunen på 1513 kvadratmeter. Kändes bra! Vi började direkt att dra av skogsskorpan på tomten och sedan stod det still lite då vi åkte på ett litet bakslag. En grävmaskinist på granntomten hade lovat att köra i väg våra stubbar och om han fick tippa fyllnadsmassa som ej skulle innehålla sten på vår tomt så han slapp köra i väg det. Okej tyckte vi det lät som en bra deal. Men låter något för bra är det oftast inte sant heller. Så han dumpade massa stora stenbumblingar på tomten och sket i att ta bort stubbarna. Sedan åkte han hem vart han nu var ifrån. Oseriöst säger jag. Jag blev ledsen som den lipsill jag var. Men Simon och bror sa att det kommer ordna sig och inget att vara ledsen för. Och visst var det så allt löste sig på bästa sätt då de som gjorde vår grund var otroligt duktiga och vi tog även in dem för att grovplanera vår tomt och de trollade då bort stenbumlingarna. Nu såg tomten ut så här:

Sedan så var det bara att vänta på hus leveransen och den 30 November drog bygget igång! Och nu så kommer tapetsernarna på Måndag och vi flyttar in om två veckor! :) Yay!Det var en summering av vårt 2011 som i princip bara har handlat om hus. Vad har ditt 2011 handlat om? Jag förstår er som inte orkat läsa hela den här romanen, jag förlåter er för det.

Gott Nytt År!

/Susanné och Simon
Besiktningsmannen har varit och kikat lite

Hallå Hallå!

I dag så har besiktningsmannen vår vart och kikat lite uppe i huset då vi var oroliga att det var en spricka i duschen så vi inte skulle kunna duscha och om det inte är ordnat till slutbesiktning så är det ju inget bra så vi tänkte att det var lite bra att säga till i tid. Så Simon ringde i går och redan i dag var han och kikade. Men det var lugnt vilket var skönt! Men då vet vi i alla fall att det inte var något. :)

Simon var även i går ner i grunden och tejpade den åldersbeständiga tejpen i skarvarna på den åldersbeständiga plasten då det blåste så innibomben den dagen då huset kom så vi kunde inte tejpa då utan vi var tvugna att lägga stenar så att den skulle vara på plats.

Vi har även upptäckt att våran ringklocka låter så grymt jävla illa. Det liksom durrar ifrån den eller klickar eller hur man ska förklara. Det låter i alla fall i hela huset så de skulle ta och kika på det på slutbesiktningen. Det är i alla fall ingen stor grej det är busenkelt att fixa om jag förstått det korrekt.

På Måndag kommer tapetserarna också trevligt! Ska bli trevligt att få upp lite tapeter så det blir lite färg än bara spånfärg som det är nu. :)

I dag fick vi även veta en till sak när besiktningsmannen var på plats det är att vi själva ska installera fjärrvärmemodulen till pannan. Jajamän det fixar jag! Eller icke. Min bror var upp och kikade på det så jag det skulle lösa sig om jag förstod det rätt. Jag och Simon trodde ju att den busen var installerad och klar liksom. Men tji fick vi. Haha så kan det gå när man är händig som få. :) Men det kommer!

Vi har också ritat i vart på väggen i köket vi vill att tapeten ska börja så att det inte hamnar tapet där vi har tänkt att sätta mosaiken.

Nej nu ska jag ta och göra i ordning mig. Jag börjar redan kl 06:00 i morgon så bäst att komma i säng i tid.

Ha en bra kväll!

Shopping!

I dag har jag och Simon vart och shoppat lite. :) Eftersom det bara var en slödag i går så tänkte vi att vi skulle ta och åka och shoppa lite i dag. Jag är helt förälskad i iB Laursens porslin, jag tycker verkligen det är såå fint porslin så vi tog oss en tur och shoppade lite sådant. Vi shoppade inte allt dock vi kommer samla på oss mer. Men vi har i alla fall börjat. Vi köpte följande:

I Like! Tycker den här serien är så fin verkligen! Och den är i så fina pastellfärger. :)

Vi köpte även tre vita bokstäver i trä. Två S och ett & dessa ska stå bredvid varandra som ni ser nere på bilden. Och innebörden är ju Susanné & Simon.Sedan så köpte Simon även sex st Whiskeyglas då de han har är så väldigt små.Så såg dem ut.

Vi är mycket nöjda med dagens inköp! :)

I kväll ska vi upp och kika hur det är med huset sedan ska vi måtta lite saker och se om några saker vi är intresserad av får plats.

Ha en trevlig kväll!


bloglovin